Иван Попов: Пловдив трябва да запази добрия си темп при организация на големи състезания по гребане 

Основният „виновник“ Пловдив да се превърне в световна столица на гребането през последните 10 години е председателят на Организационния комитет Иван Попов. От 2011 г. насам градът прие 8 големи първенства, включително Световно за мъже и жени. И с много малки изключения, хората които се грижат за провеждането им са едни и същи. Това доведе до стиковка с часовникарска точност между отделните екипи, които винаги са готови да си подадат взаимно ръка, ако някой изпадне в затруднение. Така беше и по време на приключилото в неделя Световно първенство за юноши и девойки, след което както Международната федерация, така и отборите изказаха суперлативи за условията, при които се проведе шампионатът. 

- Господин Попов, кога председателят на Организационния комитет може да каже: това Световно първенство премина добре? 

- Много е важно да няма отпускане до последния възможен момент. Първенството вече завърши и аз съм много доволен, че не само моята оценка за организацията на състезанията е добра, но и че тя съвпада с тази на представителите на Международната федерация, на гребците, на публиката. Нещо повече – справихме се в една много трудна обстановка, породена от пандемията с Covid-19. Спазвахме стриктно противоепидемичните мерки и успяхме да завършим първенството без нито един положителен тест. Отрицателни са и антидопинговите тестове, но това е очаквано за спорт като гребането, където рядко се случва състезателите да разчитат на забранени подсилващи препарати.

- Имаше ли напрежение в организацията на Световното първенство?

- Работата на екипите винаги е напрегната. Същественото е, че синхронът между нас е отличен и резултатите са отлични. Организационният комитет е един сработен екип и трудно нещо може да ни изненада. Имах среща с ръководството на Международната федерация и те споделиха, че по който и друг гребен канал по света да правят инспекция, намират елементи, направени по различен начин и трябва бъдат коригирани. Обикновено промяната отнема 2-3 дни. Тук в Пловдив се прави веднага. Използвам случая да благодаря на всеки един, който участва в организацията. Бих сравнил усилията на всички в Организационния комитет на това най-голямо състезание с отлично гребане на сработен отбор от съмишленици. Мисля, че всички ние – членовете на Организационния комитет на Световното първенство, нашите отдели, нашите доброволци, дадохме повод на света да говори за Пловдив. И за уменията на българите да организират големи състезания. 

- Очаквате ли гребци, които днес участват на Световното първенство, да бъдат в Пловдив и на следващото в Пловдив през 2023 година?

- Да, те ще бъдат точно на възраст до 23 години, каквото ще бъде следващото Световно първенство тук. И ще имат опита с бързите води на Гребния канал в Пловдив.

- Пловдив има ли амбиции и за следващи големи състезания по гребане?

- Не само че има амбиции, но и поставя под условия изграждането на успоредно водно трасе да бъде обвързано с големи състезания. Ако ще правим инвестиция, тя нека да бъде обвързана не само с възвращаемостта от развлеченията за пловдивчани на водния парк. Като организатори не можем да се оплачем от интерес към Гребния ни канал – за 10 календарни години направихме 8 големи състезания. Това е един добър темп, който трябва да запазим.

- Може ли Пловдив да организира голяма регата, както правят в момента на Темза англичаните с регата Хенли?

- Не мисля, че градът ни има такава възможност и това е свързано с финансовите особености на организацията на регатите – разходите по тях се поемат изцяло от организаторите, а Пловдив няма такива възможности. Все по сериозно обаче се говори за някои промени в организацията на Световното гребане. Като опитни домакини ние също имаме своите идеи, които смятаме да споделим и ако бъдат одобрени, да бъдат изпробвани именно в Пловдив. 

- Господин Попов, Вие лично с какво ще запомните Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?

- Доволен съм, че успях да имам лични срещи с новите лица в ръководството на Международната федерация. Доволен съм, че са очаровани от нашия гребен канал. Очаквам да продължим традицията и бъдещата ни съвместна работа да бъде отлична.

Rate this item
(0 votes)