Двойката ни без кърмчия излиза в 11.20 часа утре в гонката за разпределение на медалите

България има лодка, която ще участва във финала на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив. Двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов се пребори в здрава битка за третото място в своя полуфинал и утре ще гребе в старта, който ще разпредели медалите и местата до 6-о. Българите бяха изпреварени само от лодките на Германия и Канада. 

„Чувстваме се много добре. Добре минахме през гонката и се запазихме за финала!“, каза Цветомир. 

Както във вчерашния репешаж, така и днес нашите момчета изковаха успеха във втората част от състезанието. 

„Когато 5 лодки финишират в 1 секунда, последните метри са решаващи и трябва да са на макс“, допълни го Иван.

Българите имаха закачка с италианската лодка и преди полуфинала се шегуваха, че ако не са преди тях в класирането, ще се откажат от спорта. 

„В първите серии ни водиха много убедително като времена. Но накрая видяхме, че не са толкова страшни и дори не успяха да се класират за финала. Нашите очаквания за финала са по-скоро реалистични. Влизаме в него с много силни емоции и само напред и нагоре. Даваме всичко от себе си“, обясни Малинов.

Двамата се надяват да гребат отново на Гребния канал в Пловдив и през 2023 г., когато там ще се проведе Световното първенство за мъже и жени до 23 години. 

Помощник-треньорът в националния отбор, отговарящ на юношите Веселина Алексиева беше разтреперена от емоции след успеха. 

„Изключително щастлива съм, защото за мен като треньор това е първи финал на Световно първенство. Благодаря на момчетата, че успяха да се мобилизират и да реализират това, за което се готвихме 7 месеца. Благодаря на президента на федерацията Свилен Нейков и на Румяна Нейкова, които бяха неотлъчно до нас през цялото време. Благодаря на цялата федерация и на всички, които повярваха в нас. Надявам се момчетата както от двойката без, така и от четворката скул да се съхранят емоционално и да продължат да тренират този толкова красив, но труден спорт“, каза Алексиева.  

Четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич не успяха да стигнат до финала, след като завършиха 6-ти в полуфинала. 

Скифьорът Иван Йорданов остана на втора позиция във финал С и е 14-ти в общото класиране. 

„Участието ми на Световното първенство не може да се сравни с нито едно друго състезание. Страхотно и незабравимо преживяване. Научих се да очаквам неочакваното, да не подценявам конкурентите си, но и същевременно да не спирам да си вярвам. Бъдещите ми цели са да участвам във възможно най-много състезания, като с всяко свое участие да се изграждам като все по-добър гребец и да подобрявам представянето си. Искам да се състезавам и да представлявам България в гребането“, каза Йорданов, за когото състезанието вече приключи. 

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков беше много емоционален по време на българските гонки, след което коментира представянето ни. 

„Всеки взе това, за което е тренирал и работил. Радваме се че двойката без успя да влезе на финал на Световно първенство, което не се беше случвало от доста време в тази дисциплина. Имаме още работа в четворката, но е хубаво, че за разлика от Европейското през миналата година, в което не участваха 12 отбора, включително водещи като Германия и Италия, тази година с малки изключения, всички са тук. За този шампионат направихме добра подготовка, но за съжаление изпускаме детските години – първа, втора младша, първа старша и в последната старша съживяваме нещата, но това не е достатъчно. Трябва този процес да се започне по-отрано. Труден спорт сме, зависими сме от водоеми, на „Панчарево“ например дистанцията е 800 м, но ние трябва да се организираме и да подобрим работата в клубовете“, коментира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков. 

Финалът с участието на двойката ни без кърмчия е в 11.20 часа утре. В 10 часа е финал Б на четворката ни скул. 

Rate this item
(0 votes)