Състезанията за българския национален отбор по гребане за юноши вече започнаха ден преди официалния старт. По традиция първи стартират резервите на всички отбори и това е начин да се направи жест към труда на резервите. Българите стартираха само с един състезател на скиф. Веселина Алексиева – треньор в националния отбор по гребане за юноши сподели, че още на първите две тренировки българските лодки се движат добре и нейните очаквания са за добро представяне на гребците ни. „Всички наши гребци са на 17 и 18 години. Ще гребат на скиф, двойка без рулеви и четворка скул. Подготвяме се заедно от месец януари тази година на лагери в Белмекен, Пловдив и Ковачевци. Пристигаме в последния момент, за да се предпазим от големите жеги. Не искам да натоварвам състезателите си с очаквания – те трябва просто да направят това, за което са тренирали, защото го могат.“ - каза Веселина Алексиева. Трите български лодки са произведени от немската фирма „Емпахер“. В следващите два месеца гребците ни ще участват в държавно първенство, държавен отборен шампионат, балканиада и европейско първенство. Но Световното първенство е най-важното състезание за тях. 

Ето какво споделиха българските гребци, преди първите си гонки на Световното първенство:

Иван Йорданов – състезател на скиф. „Тренирам от 4 години и Световното първенство по гребане е първото ми голямо състезание.  Очаквам не леко състезание заради силната конкуренция и горещините. Ще бъда доволен от себе си тогава, когато взема медал на финала. „

Стефан Мутич – загребни на четворката скул, тренира от 6 години в клуб „Армеец“, Васил Шунтов задзагребни в лодката, тренира от 6 години в клуб „Армеец“, Иван Табаков е на трета позиция в лодката и тренира от 6 години в клуб „Хеброс“, Христо Нейчев е носовиятк гребец на четворката скул, тренира от 5 години в клуб „Електрон“. Четиримата ни елитни гребци казаха, че усещат добре водата на гребния канал и лодката им върви добре. Първият им старт е днес. „Ще бъдем доволни когато покажем това, за което сме готови и се класираме за финал „А“. Това е задължителната ни цел, а там ще се раздадем докрай. Вече сме участвали преди два месеца на регата Блед и постигнахме резултат от 6, 03 минути. През тези два месеца след регатата работихме много и искаме да дадем още по-добро време на финала. Познаваме се добре, подкрепяме се.“ - категоричен е Стефан Мутич.

Иван Янкулов е загребни на двойката без кърмчия, тренира в ЦСКА, Светломир Малинов – носови гребец на двойката без рулеви, тренира в ЦСКА. „Ние също участвахме в регатата в Блед . Направихме 3 гонки и достигнахме до финал „А“, като с всяка изминала гонка си подобрявахме времето. На Световното първенство очаквам да подобрим най-доброто си време, за да влезем на финал „А“. А медалът ще е бонус към постижението.“ казаха двамата гребци.  

Rate this item
(0 votes)