Иван Попов: Пловдив трябва да запази добрия си темп при организация на големи състезания по гребане 

Основният „виновник“ Пловдив да се превърне в световна столица на гребането през последните 10 години е председателят на Организационния комитет Иван Попов. От 2011 г. насам градът прие 8 големи първенства, включително Световно за мъже и жени. И с много малки изключения, хората които се грижат за провеждането им са едни и същи. Това доведе до стиковка с часовникарска точност между отделните екипи, които винаги са готови да си подадат взаимно ръка, ако някой изпадне в затруднение. Така беше и по време на приключилото в неделя Световно първенство за юноши и девойки, след което както Международната федерация, така и отборите изказаха суперлативи за условията, при които се проведе шампионатът. 

- Господин Попов, кога председателят на Организационния комитет може да каже: това Световно първенство премина добре? 

- Много е важно да няма отпускане до последния възможен момент. Първенството вече завърши и аз съм много доволен, че не само моята оценка за организацията на състезанията е добра, но и че тя съвпада с тази на представителите на Международната федерация, на гребците, на публиката. Нещо повече – справихме се в една много трудна обстановка, породена от пандемията с Covid-19. Спазвахме стриктно противоепидемичните мерки и успяхме да завършим първенството без нито един положителен тест. Отрицателни са и антидопинговите тестове, но това е очаквано за спорт като гребането, където рядко се случва състезателите да разчитат на забранени подсилващи препарати.

- Имаше ли напрежение в организацията на Световното първенство?

- Работата на екипите винаги е напрегната. Същественото е, че синхронът между нас е отличен и резултатите са отлични. Организационният комитет е един сработен екип и трудно нещо може да ни изненада. Имах среща с ръководството на Международната федерация и те споделиха, че по който и друг гребен канал по света да правят инспекция, намират елементи, направени по различен начин и трябва бъдат коригирани. Обикновено промяната отнема 2-3 дни. Тук в Пловдив се прави веднага. Използвам случая да благодаря на всеки един, който участва в организацията. Бих сравнил усилията на всички в Организационния комитет на това най-голямо състезание с отлично гребане на сработен отбор от съмишленици. Мисля, че всички ние – членовете на Организационния комитет на Световното първенство, нашите отдели, нашите доброволци, дадохме повод на света да говори за Пловдив. И за уменията на българите да организират големи състезания. 

- Очаквате ли гребци, които днес участват на Световното първенство, да бъдат в Пловдив и на следващото в Пловдив през 2023 година?

- Да, те ще бъдат точно на възраст до 23 години, каквото ще бъде следващото Световно първенство тук. И ще имат опита с бързите води на Гребния канал в Пловдив.

- Пловдив има ли амбиции и за следващи големи състезания по гребане?

- Не само че има амбиции, но и поставя под условия изграждането на успоредно водно трасе да бъде обвързано с големи състезания. Ако ще правим инвестиция, тя нека да бъде обвързана не само с възвращаемостта от развлеченията за пловдивчани на водния парк. Като организатори не можем да се оплачем от интерес към Гребния ни канал – за 10 календарни години направихме 8 големи състезания. Това е един добър темп, който трябва да запазим.

- Може ли Пловдив да организира голяма регата, както правят в момента на Темза англичаните с регата Хенли?

- Не мисля, че градът ни има такава възможност и това е свързано с финансовите особености на организацията на регатите – разходите по тях се поемат изцяло от организаторите, а Пловдив няма такива възможности. Все по сериозно обаче се говори за някои промени в организацията на Световното гребане. Като опитни домакини ние също имаме своите идеи, които смятаме да споделим и ако бъдат одобрени, да бъдат изпробвани именно в Пловдив. 

- Господин Попов, Вие лично с какво ще запомните Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?

- Доволен съм, че успях да имам лични срещи с новите лица в ръководството на Международната федерация. Доволен съм, че са очаровани от нашия гребен канал. Очаквам да продължим традицията и бъдещата ни съвместна работа да бъде отлична.

Внуците на Светла Оцетова растат на големи първенства заедно

Росица Генова е ръководител на акредитационния екип и човекът, който подготвя медалите за връчване на Световното първенство по гребане за юноши и девойки за връчване. 

На Гребния канал тя е заедно с третото си дете – Катерина, която е на 1 година и 9 месеца. Катето е за втори път на голямо гребно състезание – заедно с мама и заедно с баба - олимпийската шампионка Светла Оцетова. Малкото момиченце е усмихнато, закача се с всички, но със сигурност носи твърд характер - настоява на своето с много средства. 

„Състезанието много й допадна, макар че бе уморително за нея, казва мама Роси. – Затова, когато майка ми Светла Оцетова има време, тя също ми помага за Катерина.“ 

„Гребният канал в Пловдив отново ни събра – три поколения, свързани с прекрасния гребен спорт“, заключи Росица Генова. 

А защо отново? Защото край водата и лодките на големи първенства растат и другите й две деца – Филип на 6 години и половина и Андреа на 4 години и половина. 

Тук приключихме, защото Катерина си поиска вода…

Нито един положителен случай за Covid-19 не беше отчетен по време на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив. По време на шампионата бяха направени над 400 извънредни теста на състезатели, технически лица и организатори, като всички бяха отрицателни. 

Според съвместно разработените от Организационни комитет и Международната федерация по гребане противоепидемични мерки всеки участник в регатата трябваше да представи отрицателен резултат от PCR covid-19 тест, не по-стар от 72 часа от пристигането му на място. За допускане се попълваха и предсъстезателен здравен въпросник и ежедневни декларации. Гребците, техните щабове и домакините носиха маски на територията на канала не само на закрито, но и на открито. Работните помещения във финалната кула, стартът, хангарите и цялото съоръжение преминаваха през стриктна дезинфекция по няколко пъти на ден. Преди да бъдат допуснати до състезателното трасе, на гребците и техните щабове се мереше температурата първо в хотелите, а след това и на входовете. 

Тестуването за COVID-19 на всички участници на Световното първенство за юноши и девойки беше обезпечено от екипа на Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина (бившия Спортен диспансер) в Пловдив. Разкрит бе мобилен пункт извън състезателната зона до входа на Гребната база, където се провеждат гонките. На разположение на участниците беше и специализираният стационарен кабинет в Медицинския център, който беше привлечен от Организационния комитет за обезпечаване и изпълнение на "COVID-19 - respons plan", включващ необходимите мерки по превенция на инфекцията.

 

Светла Оцетова: В Организационния комитет на Пловдив всички работят заедно и резултатите са отлични

Освен легенда на българското гребане, световен и олимпийски шампион, Светла Оцетова е дългогодишен технически директор на Международната федерация. Тя бе технически делегат на Олимпийските игри в Токио. Човек с огромен опит и безкрайни контакти в гребането, тя прави връзката между България и Международната федерация изключително топла. Как видя Оцетова организацията на Световното първенство за юноши и девойки и какъв експеримент беше направен по време на шампионата в Пловдив, четете в следващите редове…

- Госпожо Оцетова, каква е оценката Ви за Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?

- Ще кажа само с една дума: Отлична. Няма да кажа 6+, защото винаги може организацията да стане по-добра. Коментарите, които чувам от отбори, от официални лица, от съдии, от всички, които са тук на Гребния канал в Пловдив са невероятно положителни. Имахме голям късмет с времето, което даде на състезателите равностойни условия в коридорите. Това също помогна да стане едно много силно състезание. В Пловдив всички забравиха за Covid-19 и само маските напомняха, че има нещо странно. Никой не говореше за Covid, докато в Токио това беше основната тема на медиите и на състезателите. Имаше зрители и атмосферата на състезанието стана емоционална. Лично аз се заредих с много положителна емоция от това Световно първенство.

- Какво от опита на Пловдив със Световното първенство за юноши и девойки може да бъде използвано от други страни, които ще организират големи състезания по гребане?

- На първо място бих поставила добрата комуникация с отборите, което им помага да пристигнат и да открият нещата, които са очаквали. Препоръчвам и пловдивския опит в организацията на движение на лодките на вода. Всичко е ясно, лесно и разбираемо. Това е пловдивският принос за водната логистика на състезания по гребане. За първи път в Пловдив пробвахме лека промяна на ширината на коридорите. От 12,50 метра ги направихме 12 метра. Има няколко места по света, където заради по-голямата ширина не успяваме да създадем  условия за 8 състезателни коридора, което е задължително условие за големи първенства. Ширината от 12 метра изпробвахме само в тренировъчните дни. Не казахме на никого за промяната. След като разширихме коридорите до 12,50 метра,  попитахме състезателите дали са разбрали, че са гребали в по-тесен коридор. Отговорът беше, че не са усетили промяната. Това може би ще помогне при създаването на новото гребно съоръжение в Копенхаген. Същото е в Тракай (Литва), където не можаха да вземат голямо състезание по същата причина – ширината на коридорите.

- Госпожо Оцетова, има ли по света водни площи до големи гребни канали, които да се ползват не само при състезания, но да носят възвращаемост за инвеститорите, каквато е идеята и на втория гребен канал в Пловдив? Кой инвестира в такива развлекателни водни паркове?

- Да, възвращаемост има. Веднага се сещам за Загреб. Около основния гребен канал има водни площи с плажове, водни ски, водни колела. Друго такова място е Сарасота (САЩ). С моя помощ те направо го проектираха по този начин и сега непрекъснато имат различни събития, включително благотворителни. Токио също ще направи такова съоръжение след Олимпийските игри. В Итън (Англия) също има успореден канал, който се ползва за други дейности. Обикновено общините финансират изграждането на водни паркове, защото са най-заинтересувани да създадат добри условия за живот на своите граждани. Но много често финансирането става и чрез публично-частни партньорства.

- Кога ще научим оценката на Организацията на световното гребане за проведеното в Пловдив световно първенство?

- Това трябва да стане чрез доклад най-късно до месец след състезанието. В него всички отдели на международната федерация си дават мнението, както и организационният комитет от българска страна. Искам още от сега да похваля пловдивския Организационен комитет за това, че всички в него работят заедно. И резултатите са отлични. 

На снимката: Светла Оцетова с двойката ни без кърмчия, завършила четвърта Иван Янкулов и Цветомир Велинов, президента на БФ Гребане Свилен Нейков и треньорката на юношеския национален отбор Веселина Алексиева. 

Иван Попов – председател на Организационния комитет:

Благодаря ви, заедно направихме невероятно Световно първенство по гребане

Сега, когато пресякохме финала на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив трябва да кажа на всички: благодаря ви за отличната работа. Бих сравнил усилията на всички в Организационния комитет на това най-голямо състезание с отлично гребане на сработен екип от съмишленици. Ръководителите на отдели в Организационния комитет зададоха високия темп на работа по време на състезанието. Но една лодка е силна тогава, когато всички гребци успеят да следват ритъма на лидерите. Със  скоростта на победители се движехме не само ние, които от години правим най-големите състезания в света по гребане в Пловдив. Но и доброволците, за които сегашното състезание бе първото, в което помагат.

Вече мога да кажа: успяхме! Успяхме да създадем отлични условия за гребците от 43 страни! Успяхме да дадем на стотиците гости на Световното първенство да вкусят от емоцията на голямата гребна надпревара. Успяхме да направим състезание, в което нямаме нито един заболял  - хилядите отрицателни проби доказват това. Направихме състезание на честта, в което няма нито един положителен допинг тест.

Мисля, че всички ние – членовете на Организационния комитет на Световното първенство, нашите отдели, нашите доброволци – дадохме повод на света да говори за Пловдив. И за уменията на българите да организират големи състезания. Ще бъдем ли отново заедно на следващото Световно първенство по гребане за кадети през 2023 година? Убеден съм, че има само един верен отговор: да! 

Втори канал ще помогне на Пловдив да приема още повече събития, заяви ковчежникът на централата Геритян Егенкамп

Международната федерация по гребане засипа с похвали председателя на организационния комитет на Световното първенство за юноши и девойки в Пловдив Иван Попов и екипа му. Суперлативи не спестиха и представителите на отборите, които се състезаваха в България. Това беше 8-о голямо първенство у нас за последните 10 години. 

„Станахме свидетели на фантастично събитие с фантастична организация. Пловдивският организационен комитет вече има 10-годишен опит и невероятна стиковка между отделните звена, което прави работата да върви много гладко. Това е първото състезание от две години насам, на което имахме публика, макар и на 50%, което е фантастично. Това костваше много усилия, но имахме присъствието на всички тези страни от целия свят, което направи шампионата изключително шарен. Организаторите се справиха отлично с предизвикателството да менажират присъствието на толкова много състезатели в тази трудна обстановка“, заяви ковчежникът на Международната федерация Геритян Егенкамп.

Той коментира и необходимостта в Пловдив да бъде изграден втори гребен канал, който освен че ще направи съоръжението още по-функционално за гребни спортове, ще бъде и прекрасна зона за отдих и забавление.

„Пловдив има фантастичен канал, който предлага равни условия във всички коридори. Разполага със страхотен организационен комитет, който работи заедно от много години. И ние искаме да провеждаме още много събития тук. За което втори канал за загрявка и прибиране на лодките ще бъде изключително полезен. Защото, когато има толкова много състезатели и то не само, когато говорим за мъжете и жените, но и за състезания като това, вторият канал ще направи шампионатите още по-добри. А това ще помогне на Пловдив да организира още повече състезания“, завърши Егенкамп.

Ковчежникът на Международната федерация връчи при закриването на Световното първенство почетни медали за добре свършената работа на рейсдиректора на състезанието Никола Господарски и на един от главните организатори Катя Кожухарова.

Copyright / Lyubomir Argirov

С 4-о място и победа във финал Б, която донесе седмата позиция приключи за България Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив. 

Двойката ни без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов се сбори здраво за бронзовия медал, но не успя до го изтръгне от греблата на канадската лодка. Титлата спечели Румъния, а среброто замина за Германия. 

Четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич пък спечели финал Б, изпреварвайки със само 7 стотни екипажа на Русия. 

„Четвърти в света звучи много добре. Тренираме за следващите стартове, даваме всичко от себе си и се надяваме вече да бъдем след медалистите. Пожелавам си да се докоснем до първите три места на голямо състезание. Мачта ни е да участваме на Олимпийски игри“, каза Цветомир Малинов след финала на двойката без кърмчия. 

„Четвъртото място звучи като малка сбъдната мечта. Сега трябва да мислим да сбъдваме големите мечки. В течение на състезанието израствахме психически и се подготвихме, така че да издържим максимално в решителната фаза“, добави Иван Янкулов. 

При момчетата от четворката ни скул емоциите бяха смесени. От еуфория от спечеления финал Б, през разочарование от изпуснатия шанс да участват във финал Б. 

„Чувстваме се уникално добре. Имаше известно неудовлетворение, защото първите две гонки ни биха с много малко. Вчера чувствата ни дойдоха малко в повече, насъбраха се на едно място и в главата стана каша, което ни попречи да се класираме за финал А. Просто не успяхме, все пак сме още млади и недоосмисляме добре нещата. Но днес се чувстваме отлично. Не можем само да бием, трябва и малко да ни бият, за да покажем след това колко много можем. След вчерашното леко разочарование от изпуснатия финал, днес сме на върха на емоциите след победата във финал Б“, каза Васил Шунтов.

Христо Нешев добави, че във вчерашния полуфинал четворката ни е била на най-ниското си ниво на това първенство. 

„Днес определено показахме на какво сме способни. Предполагам, че можехме да го покажем още вчера, но понякога нещата се случват така. Днес обаче показахме това, на което сме способни и сме доволни“, заяви Нешев. 

Важна за успеха беше и подкрепата на публиката, която вдъхнови българите на финала. 

„Усетихме подкрепата от публиката. Особено на финала емоцията беше много голяма. Радваме се, че има такава публика, която да ни подкрепя. Беше много емоционално“, каза Стефан Мутич.

За момчетата предстои кратка почивка, след което започват подготовка за Балкански игри и Европейско първенство. 

„Ще се борим да станем Балкански шампиони. Имаме реалните шансове да успеем, защото от балканските държави сме първи на това Световно. След това през октомври имаме Европейско първенство в Мюнхен (Гер). Вече там ще се борим да покажем какво можем. Със сигурност ще влезнем в А финал. Убедени сме в това, защото можем и вече сме подготвени и психически, надделяхме и успяхме да преборим себе си“, каза Иван Табаков.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков беше доволен от постигнатите резултати. 

„Достойно представяне. Искаше ни се медал, но момчетата от двойката без направиха отлично гребане в днешната гонка. Успяха да придобият самочувствие по време на състезанието. Те са дебютанти и нямат необходимото самочувствие, но го изграждат в момента. Предстои ни и Европейско първенство, така че имаме време. Надявам се да запазим момчетата както от тази лодка, така и от четворката скул и в скифа. Предстоят ни Балканско и Европейско първенства и се надявам да добавим още малко и да се представим добре“, заяви Нейков. 

Той допълни, че организацията на шампионата за пореден път е била отлична, но изтъкна, че е изключително важно изграждането на втори гребен канал. 

В класирането по медали на първо място е отборът на САЩ с 3 златни и 1 бронзов, следван от Германия с 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови и Румъния – 2 златни и 1 бронзов. 

Copyright / Lyubomir Argirov 

Днес е паметен ден на Световното първенство по гребане за юноши и девойки. Защото ще бъдат излъчени победителите. За тях със специален куриер от Швейцария пристигнаха 14 комплекта с общо 54 медала – златни, сребърни и бронзови. Всеки призьор получава и плакет от община Пловдив. 

Today is a memorable day here at the World Rowing Junior Championships. Because the winners will be announced. Fourteen sets with a total of 54 medals – gold, silver and bronze, have arrived for the victors all the way from Switzerland with a special courier. Each winner will also receive a plaque from Plovdiv Municipality. 

Роб Кълинг е главен коментатор на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив. Откриваме го на високо. Той е на върха на 20-метровата финална кула на Гребния канал. Роб Кълинг оставя за момент мощния бинокъл с който следи всяка гонка и ни разказва за себе си: “Работех в телевизията и през 2011 година случайно станах коментатор на състезание по гребане. Първото ми очакване беше, че ще бъде скучно. Каква грешна преценка от моя страна! Всяко състезание е много емоционално. Особено когато участва британски отбор трябва дори да сдържам емоцията си, за да запази професионализма. Да работя на височина 20 метра на върха на кулата на Гребния канал е страхотно преживяване. Дизайнът на канала е много добър, погледът от високо е впечатляващ - виждам не само финалната линия, но и цялата дистанция.”

Кат Холуей е коментатор на FISA. Нейната кариера започва като спортен радиокоментатор на знаменитата регата Хенли през 2011 година. След това започва да тренира гребане, но се контузва и сега е “само” коментатор. За организацията на работата на екипа коментатори тя разказва: “Разпределени сме на участъци от канала. Всеки един от нас обхваща различни метри и по този начин успяваме да разгърнем състезанието и гонките пред зрителите. Аз започвам на 800 метра и приключвам на 250 метра преди финала. Рискът е понякога да сгрешим с имената на състезателите или с нещо друго. Но веднага се коригирам и извинявам. Помагаме си помежду си, коментаторите сме екип. За първи път съм в Пловдив и съм много доволна от опита, който натрупвам тук на Световното първенство по гребане за юноши и девойки.”


The World Rowing Championship from a height of 20 meters

Rob Culling is the main commentator of the World rowing Championship for adolescents and girls in Plovdiv. We find him high. He's at the top of the 20-m finish tower of the Rowing Channel. Rob Culling leaves for a moment the powerful binocular that monitors every race and tells us about himself: "I was working on television, and in 2011 I accidentally became a commentator for a rowing competition. My first expectation was that it would be boring. What a misjudgment on my part! Every race is very emotional. Especially when a British team is involved, I must even hold back emotion to maintain professionalism. Working at a height of 20 m at the top of the Tower of the Rowing Channel is a great experience. The design of the channel is very good, the sight of heights is impressive - I see not only the finish line but all the distance. "
Cat Holloway is a commentator in FISA. Her career began as a sports commentator of the famous regatta Henley in 2011. Then she starts training rowing, but she's injured, and now she's just a commentator. To organize the work of the team commentators, she relates: "We are assigned to sections of the canal. Each one of us covers different meters, and that's how we manage to spread the race in front of the viewers. I start at 800 meters, and I'm about 250 meters ahead of the finish line. The risk is sometimes to make mistakes with the names of the contestants or something else. But I'm correcting right now, and I'm sorry. We help each other, we are a commentators team. This is my first time in Plovdiv, and I am very pleased with the experience I accumulate here at the World rowing Championship for adolescents and girls. "

Едно състезание е толкова голямо, колкото голяма е неговата публика. А на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив публиката е велика! Със знамена, със звънци, с песни, със скандирания – всеки подкрепя своите гребци. И както каза олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова, предимството на гребния канал в Пловдив е, че публиката и гребците са много близо един до друг. Публиката дава емоции на гребците, гребците – на публиката. Така се прави Световно първенство!

A competition is as big as its public and the public watching the World Rowing Championship for young men and women is magnificient. With flags and bells, with songs and chants – everyone cheers 
for their favourites. As the olympic rowing champion Svetla Otsetova once said: “The advantage of the rowing canal in Plovdiv is that the public and the competitors are really close to each other. 
The audience are cheering up the competitors and the rowers excite the public with their results. 
That’s how you host a World Championship.

Photo credit  Lyubomir Argirov

 

Page 1 of 3